Koonnut Elias Lönnrot ja kääntänyt Lars ja Mats Huldén. Ensi-ilta Päänäyttämöllä 19.9.2019.
Konseptista, ohjauksesta ja koreografiasta vastaa Jakob Höglund (ohjasi Myrskyluodon Maijan vuonna 2015 Åbo Svenska Teaterissa). Uutta musiikkia teokseen säveltää Rober Kock ja laulujen teksteistä vastaa Tobias Zilliacus.
- Siitä lähtien, kun teimme teatterikorkeakoulussa töitä Kalevalan parissa ja tutustuin kirjaan paremmin, olen tiennyt että haluan joskus tehdä teoksesta oman tulkintani. Liikutuin todella Kalevalan runoudesta ja hahmoista tässä yliluonnollisia piirteitä sisältävässä aikuisten sadussa.
- Leikittelevänä ja mielikuvitusta ylipursuavana ohjaajana tämä kirja on minulle kultakaivos, Höglund kertoo.
- Miten näistä tarinoista ja olennoista saadaan hahmotettua kokonaisuus? Höglund pohtii.
Yhteistyössä ainutlaatuisen koulutuksen kanssa....
Koko tuotanto on yhdistetty erikoiskoulutukseen. Koulutus sisältää musiikkiteatterin ja nukketeatterin syventäviä opintoja, jossa kaksi taidemuotoa kohtaa, kokeillen toisiaan ja sulaen sitten yhteen. Erikoistumisopintojen myötä koulutuksessa halutaan tutkia musiikin ja nukketeatterin uusia muotoja.
Koulutus toteutetaan Pietarsaaressa ammattikorkeakoulu Noviassa, Turussa Turun ammattikorkeakoulussa sekä Åbo Svenska Teaterissa. Koulutus huipentuu uuteen musiikki- ja nukketeatteriteokseen Kalevala, jossa teatterin lavalla nähdään erikoiskoulutuksen oppilaat yhdessä Åbo Svenska Teaterin ensemblen kanssa.
- Kalevalan itsestään selvä muoto näyttämöllä tulisi olla juuri musiikkiteatteri, koska teoshan perustuu lauluihin. Se on myös luonnollinen teos nukketeatterille kaikkine yliluonnollisine mielettömine piirteineen, Höglund kommentoi.
....sekä muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.
Vuosina 2015-2017 Svenska kulturfonden-säätiö tukee uusien musiikkiteatteriteosten luomista ja Kalevalan tuottaminen on yksi niistä.
- Åbo Svenska Teaterin Kalevala on projektina sekä mielenkiintoinen että kekseliäs. Projekti pohjautuu myös laajalle yhteistyölle, joka osallistaa nuoria näyttämötaiteen saralla uudella ja monipuolisella tavalla, sanoo Annika Pråhl, Svenska kulturfonden-säätiön kulttuuriasiamies.
Näyttämökieli on ruotsi, esityksessä on sekä suomenkielinen että ruotsinkielinen tekstitys.
Åbo Svenska Teaterin Kalevala on häikäisevän hieno kokonaistaideteos, joka puhuttelee vahvasti tätä aikaa.
Sammantaget har något fantastiskt skett. Kalevala har fått ett modernt utseende med unga förmågor
Diktverket Kalevala är ett glädjepiller med sin energi och
fantasi.
Ålandstidningen/Petter Lobråten
Eeppinen eepos nousee
kaunis kauhun Kalevala.
Hujauttele hurjaan matkaan.
Syöksy synkkiin Suomen metsiin.
Vanhat laulut laulamahan
rikkaat riimit lainamahan.
Puhisee puut, parkuu kalat
Vettyy veriset kammat,
hauenleukakantelehet.
Joku taivaankantta takoo,
sukuansa suurta surmaa,
puolet hoitaapi hornahan.
Naseva nainen nykyisin
lienee liudasta kykyisin.
Suurmiehiänsä katsastaa.
Taatot taistellen ja naiden
häissä härskisti hämmentää.
Miehillä melkoiset tuskat.
Aurinko, kuu kiusoitellen,
valon välkkeen sammuttaa.
Pilkkopimeä, kauhea kaaos.
Miehiä rikki revitään,
kasaan kiinni kursitaan.
Puolukoita pitkin pihoja!
Suomennos: Maria Olin/Pette Rissanen
Åbo Svenska Teaterissa on esillä Kalevala-aiheista taidetta syksyn suurtuotannon yhteydessä. Tavoitteena on vahvistaa yleisön ymmärtämystä ja kokemusta Kalevasta ja osoittaa, kuinka iso vaikutus Suomen kansalliseepoksella yhä on yhteiskunnassa.
Maalauksista ja veistoksista koostuva näyttely toteutetaan yhdessä taideverkkokauppa Taikon kanssa. Taideteokset sijoitetaan teatterin yleisötiloihin.
Haluamme tarjota yleisölle jotakin erityistä itse esityksen lisäksi. Kalevala inspiroi vielä 170 vuoden jälkeen yhteiskunnan eri aloja, ei vähiten taidesektoria. Tämän osoittavat näyttelyyn tulevat taideteokset sekä uusi tapa, jolla teatteri esittää Kalevalan suurella näyttämöllään. Taidenäyttely on hieno lisäys syksyn suurtuotannolle, ja yhteistyö Taikon kanssa on tärkeää, kertoo teatterinjohtaja Jukka Aaltonen.
Näyttelyyn tulee teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Roy Aurinko, Willem Krijgsman (kuva teoksesta Virralla I, 89 cm x 122 cm, 2015 liitteenä, suurempi kuva teatterin nettisivulla lehdistökuvissa), Kaarina Kuusisto-Lukkari ja Johanna Oras. Taiteilijat ovat inspiroituneet Kalevalasta eri tavoin. Joukossa on esimerkiksi veistoksia Kalevala-hahmoista sekä maalauksia, joissa Tuonela on toiminut lähtökohtana. Mukana on myös moderni versio Ilmarisesta, joka takoo selfieitä rakastavan kultaisen naisen.
Taidenäyttely jatkuu koko Kalevalan esityskalenterin ajan eli 18.9.-30.11.2019. Kaikki teokset ovat myynnissä Taikossa. Taideteoksen ostaja saa teoksen heti näyttelyn jälkeen.
ÅST:n Kalevala on uusi teos, joka yhdistää musiikkiteatterin, visuaalisen teatterin, animoidut esineet ja nukkehahmot suuren näyttelijäkaartin voimin. Teoksen ohjaa Jakob Höglund, joka ohjasi muun muassa Myrskyluodon Maijan ÅST:lla vuonna 2015.
Verkossa toimiva Taiko on maailman laajin suomalaisen taiteen kauppa. Valikoimassa on tuhansia taideteoksia sadoilta ammattitaiteilijoilta. Taiko on rekisteröity tavaramerkki. Konseptin on kehittänyt Demosarte Oy, jonka toimipaikka on Turussa.
Willem Krijgsman, Virralla I, 89 cm x 122 cm, 2015.
OHJAUS, KOREOGRAFIA JA DRAMATISOINTI Jakob Höglund
SÄVELTÄJÄ Robert Kock
LAULUJEN SANOITUS Tobias Zilliacus
LAVASTUS JA PUKUSUUNNITTELU Heidi Wikar
NUKKESUUNNITTELU JA -TOTEUTUS Heini Maaranen
NUKKEOHJAAJA Ari Ahlholm
DRAMATURGI Annina Enckell
OHJAAJAN / KOREOGRAFIN ASSISTENTTI, TANSSIKAPTEENI Soile Ojala
NÄYTTÄMÖLLÄ Josephine Betschart, Heini Haapaniemi, Sonia Haga, Juuli Hyttinen, Julia Högnabba-Lewis, Unna Kitti, Jahorina Kolppanen, Lee Lahikainen, Elina Lajunen, Saara Lehtonen, Tuulia Lindholm, Heli Lyytikäinen, Reetta Moilanen, Nanna Mäkinen, Anna Nekrassova, Amanda Nyman, Monica Nyman, Elena Rekola, Riina Tikkanen, Sofia Törnqvist ja Lisa Wermelin.
KAPELLIMESTARI Sara Puljula
ORKESTERISSA Sini Palokangas 9.11 asti, sen jälkeen Aili Järvelä, Mirva Tarvainen sekä Senni Valtonen