Aktuellt på Åbo Svenska Teater


Här hittar du information om vad som är aktuellt just nu.


Kommande evenemang hittar du här.

#Distansteater

Varje fredag kommer vi att bjuda på en inblick i skådespelarnas vardag och arbete just nu under namnet #distansteater.

Vi publicerar inläggen på vår Facebook-sida, klicka här för att komma till den.

 


Deklaration av världsteaterdagen 2020

Skriven av: Shahid Nameed

Teatern som helgedom

Efter en föreställning om den sufiska poeten Bulleh Shah närmade sig en gammal man och en pojke skådespelaren som hade spelat den stora sufiern. ”Mitt barnbarn är sjukt, kan ni välsigna honom?” Skådespelaren svarade förvånat: ”Jag är inte Bulleh Shah. Jag är bara en skådespelare som föreställer honom.” Den gamle sade: ”Unge man, ni är ingen skådespelare. Ni är den pånyttfödde Bulleh Shah, hans avatar.” Plötsligt stod vi inför en helt ny teateruppfattning: skådespelaren hade blivit en inkarnation av sin rollfigur. Genom att bekanta oss med berättelser från olika kulturer – som den om Bulleh Shah – kan vi bygga broar mellan oss teaterarbetare och en oinitierad men entusiastisk publik. I vårt arbete uppslukas vi ibland av vår egen teaterfilosofi, vår roll som budbärare av samhälleliga förändringar och förbiser därmed behoven hos många människor. Då vi griper oss an nuets utmaningar, förnekar vi oss själva möjligheten till den djupt berörande, andliga upplevelse, som teatern kan ge. I en värld där trångsynthet, hat och våld ökar och vår planet håller på att sjunka allt djupare ner i växthuseffektens konsekvenser, måste vi på nytt ta vara på vår andlig styrka. Vi måste kämpa emot apati, kraftlöshet, pessimism, girighet och likgiltighet för vår värld och vår planet. Teatern har ett uppdrag, en nobel uppgift som visionär för mänskligheten, vi är en igångsättande kraft som ska hindra världen från att sjunka mot avgrunden. Teatern kan upphöja scenen, scenutrymmet, till något heligt. I Sydasien brukar konstnärerna vördnadsfullt röra vid scenen innan de stiger ut på den. Denna tradition härrör från en tid, då det andliga och kulturella var sammanflätat. Det är dags att konstnären, publiken, det förflutna och det kommande åter blir en symbiotisk helhet. Att skapa teater kan vara en helig gärning och skådespelarna kan faktiskt bli avatarer för sina roller. Teatern kan bli en helgedom och helgedomen ett rum för föreställningar.

Shahid Nameed (f. 1947) är en pakistansk dramatiker och chef för Adžoká-teatern. Repertoaren på Adžoká är samhällstillvänd och teatern förenar traditionell form med modernt tänkande och metoder. Nameeds rikliga produktion på mer än 50 pjäser har spelats speciellt i USA och Stor-Britannien, men även i Skandinavien.

(Översättare: Annina Enckell)

 

 


ÅBO SVENSKA TEATER INHIBERAR RESTEN AV FÖRESTÄLLNINGARNA FÖR VÅREN 2020


Åbo Svenska Teaters ledning har beslutat att inhibera de resterande föreställningarna efter 13.4 till sista maj. Tidigare meddelade teatern att föreställningsverksamheten avbryts t.o.m. 13.4. Sedan dess har teatern förhandlat med de gästande grupper och artister som var inbokade för gästspel på teaterns olika scener under slutet av vårsäsongen. Ett ekonomiskt svårt men enhälligt beslut har varit att nu inhibera alla resterande föreställningar under våren. Teatern ställer också in sina turnéföreställningar. Teatern tar sitt ansvar för att minimera spridningen av coronaviruset.
 
Teatern arbetar aktivt med sikte på nästa säsong

Teaterns personal är sysselsatt med förberedelser inför nästa spelår som man innerligt hoppas kunna förverkliga enligt planerna. I verkstäderna byggs kulisser, kläder sys och peruker tar form till föreställningarna Hemåt över isen och Hundarnas historiepjäs. Administrativa personalen sköter sina arbetsuppgifter mestadels på distans och håller virtuella möten. Teaterns marknadsföringsavdelning förbereder kommande säsong samt lägger även grunden för våren 2021. Skådespelarna jobbar med specialprojekt som når ut till publiken via virtuella kanaler under våren.

Vi betjänar vardagar kl. 9-17

Publiken får boka om sina biljetter till senare föreställningar, till presentkort eller be om ersättning. Biljettförsäljningen i Thalia är också tillfälligt stängd. Teatern betjänar nu sina kunder per telefon (02-277 7377), epost (biljetter@abosvenskateater.fi) och chat må-fr kl.9-17.

Åbo Svenska Teaterns kundservice kommer att vara i kontakt med alla de kunder som bokat eller köpt biljett till föreställningarna i fråga.

Inhiberade föreställningar:

18.3 kl. 19 Kvinnor 3
19.3 kl. 19 Kärleksbrev
21.3 kl. 18 Kvinnor 3
27.3 kl. 19 An Evening of Musicals
27.3 kl. 19 Kärleksbrev
27.3 kl. 22 Flame Jazz: Kristin Korb Trio
28.3 kl. 13 Kärleksbrev
28.3 kl. 16 Kvinnor 3

3.4 kl. 18 Candide
4.4 kl. 15 Candide
14.4 kl. 19 Kvinnor 3 (Ekenäs)
15.4 kl. 19 Kvinnor 3 (Tenala)
16.4 kl. 19 Kvinnor 3 (Kimito)
17.4 kl. 18 Candide
18.4 kl. 15 Candide
25.4 kl. 19 Man får väl ställa upp
30.4 kl.19.30 Chelsea Hotel

5.5 kl. 19.30 Stalinin lehmät
6.5 kl. 18 Stalinin lehmät
8.5 kl. 19 Världens bästa klassiska pärlor
8.5 kl. 22 Flame Jazz: Antti Lötjönen Quintet East
9.5 kl. 14 Världens bästa klassiska pärlor
13-17.5 FinFringe

 


Avvikande öppettider i vår

Biljettförsäljningen har följande avvikande öppettider i vår:

9.4 kl. 12-15
10-13.4 stängt
2.5 stängt
22-23.5 stängt
28.5 stängt

 


Vårt gamla vackra teaterhus är tryggt att besöka 

Sprickor i teaterns utrymmen har fått mycket uppmärksamhet i media på sistone. Grundliga undersökningar görs och situationen följs upp kontinuerligt.

Vi skulle aldrig äventyra publikens säkerhet. Efter undersökningar i huset intygar sakkunniga att det är säkert att vistas i teaterbyggnaden.

 


Lippu.fi fr.o.m. 3.3.2020

Åbo Svenska Teaters samarbetspartner fr.o.m. 3.3.2020 är lippu.fi. Biljettförsäljningen till höstens föreställningar Hemåt över isen och Hundarnas historipjäs börjar den 3.3.2020.