Aktuellt på Åbo Svenska Teater


Här hittar du information om vad som är aktuellt just nu.

Klicka här för att komma till vår repertoarkalender.

Andra evenemang i teaterhuset hittar du här.

Titta - teaterhuset virtuellt! 

Välkommen till en ny, unik, virtuell presentation av Finlands äldsta teaterhus! En hisnande upplevelse väntar dig!

Stig på, stig in!

 


Teatern fortsättningsvis stängd

På grund av myndighetsrestriktioner (Sydvästra Finlands regionförvaltningsverks restriktioner till och med 28.1.2022 och statsrådets förordning om åsidosättandet av coronapasset t.o.m. 31.1.2022 ) är vi igen tyvärr tvungna att inhibera alla föreställningar fram till 31.1.2022. Våra gästande föreställningar i februari blir även de inhiberade. Detta gäller Lärkkulla An evening of musicals, Gran Legrand, Klockriketeaterns Julius Caesar och Spöksonaten samt Miiko Toiviainens Det liv som blivit mig givet. Även Flame Jazz-konserten 19.2 med Cornelia Nilsson Trio är inhiberad. Ersättande speldatum publiceras så snart som möjligt. 

Barnpjäsen När Farfar blev ett spöke kommer inte att spelas under våren 2022. 

I väntan på nästa myndighetsbeslut, vars omfattning och innehåll för tillfället är oklar  och även p g a signalen från de flesta skolor och skolgrupper är att de inte får åka på teater, kommer Åbo Svenska Teater även att inhibera fem stycken föreställningar av Hundarnas historiepjäs under vecka 5 i februari. Tre av de inhiberade föreställningarna hade varit s k skolföreställningar på dagtid och två öppna föreställningar.

Vi tar kontakt med alla som bokat eller köpt biljetter så fort som möjligt. Vi beklagar situationen och tackar för publikens oändliga tålamod!

 

 


I ett ställningstagande 29.12 från Finlands teatrar rf konstateras att restriktionerna orsakar teatrarna förluster på flera miljoner euro per vecka och hundratals frilansare förlorar igen sina jobb, när föreställningar inhiberas mitt i den livligaste spelperioden.

Finlands Teatrar rf kräver att teatrarna och hela scenkonstfältet får ekonomiskt stöd för att klara förlusterna som orsakas av de skärpta restriktionerna. Ställningstagandet är undertecknat av Finlands Teatrar rf:s verkställande direktör Kaisa Paavolainen samt dess styrelses vice ordförande Joachim Thibblin.

 


Åbo Svenska Teater anställer en planerande ljudmästare

Åbo Svenska Teater anställer en planerande ljudmästare till ett fortlöpande anställningsförhållande från och med 1.5.2022 eller enligt överenskommelse. 

Ljudmästaren ansvarar för ljudkvaliteten under föreställningarna. I arbetsuppgifterna ingår ljudplanering som en del av den konstnärliga arbetsgruppen, att köra ljudet under föreställningarna och repetitionerna samt att underhålla och utveckla ljudsystemen på teaterns tre scener samt den ljudteknik som används inom turnéverksamheten. Mixning av ljudet under musikaler och konserter ingår i uppgifterna. Arbetsuppgifterna omfattar både teaterns egna produktioner, såväl hemma som på turné, samt gästande produktioner och uthyrningar. Ljudmästaren deltar dessutom i scentekniska arbetsuppgifter som en del av det tekniska teamet.

Vi erbjuder en stadigvarande arbetsplats i Finlands äldsta teaterhus, på en teater som är känd för sin goda arbetsgemenskap. Arbetsspråken är svenska och finska, kunskaper i engelska är ett plus. Arbetsuppgifterna förutsätter flexibilitet visavi arbetstiderna. Lönen bestäms enligt teaterbranschens kollektivavtal.

Vi förutsätter lämplig utbildning eller ingående kompetens som skaffats på annat sätt, tillräcklig arbetserfarenhet, förmåga till självständigt arbete, stresstålighet, flexibilitet, samarbetsförmåga och god social kompetens. C-körkort kan komma till nytta.

Känner du dig träffad? Skicka då din ansökan jämte CV till Åbo Svenska Teater senast 31.1.2022 kl. 14, e-post  tina.grabber@abosvenskateater.fi.

Tilläggsuppgifter fås av Jouni Haavisto, tel. 0400 743 182, e-post jouni.haavisto@abosvenskateater.fi eller Olli-Pekka Lepovuori, tel. 044 051 0205, e-post olli-pekka.lepovuori@abosvenskateater.fi.

 


Trygg teater

Vi fortsätter be publiken över 16 år visa coronapass eftersom restriktionerna för publika tillställningar i Egentliga Finland fortsätter fram till årets slut. Ett stort tack till er, vår härliga publik, som är samarbetsvilliga och förstående! Välkomna på teater i fortsättningen också, med coronapass och munskydd!

EU:s coronaintyg fungerar som coronapass. Det kan antingen skrivas ut eller laddas ned som en fil i mobiltelefonen från www.kanta.fi/sv/coronapass.

Vi tackar för att du kommer till föreställningen i god tid och har tagit fram coronapasset i förväg.

Har du frågor, ta kontakt med vår biljettförsäljning: tfn. 02 277 7377, biljetter@abosvenskateater.fi

 

Vi här på Åbo Svenska Teater gör vårt yttersta för att ditt teaterbesök ska vara så tryggt som möjligt.

- Stanna hemma om du är eller känner dig sjuk.

- Vi bokar gärna om ditt sällskaps biljetter till ett senare datum.

- Kom ihåg munskydd.

- Håll tryggt avstånd till varandra och använd handsprit.

- Vi har toaletter på alla tre våningar.

- Dörrarna till salongen öppnas 20 minuter innan föreställningen börjar.

- De som har plats i mitten av raderna ombeds gå in först.

- Då pausen börjar, vänligen sitt kvar och vänta på instruktioner av våra publikvärdar.

- Kom ihåg att boka pausservering på förhand. Pausen är 25 minuter lång.

Vi ser fram emot gemensamma, fina och trygga teaterupplevelser den här säsongen, varmt välkommen på teater igen!

 


Digitalt publikarbete

Vi har i samarbete med Escape Room i Åbo, CLU TKU utarbetat ett spännande Vita Damen-detektivspel. Det virtuella spelet är inspirerat av teaterns spökhistorier och går ut på Vita Damen-spökets missnöje. Du kan spela på din smarttelefon antingen hemma eller på teatern.

Välkommen med och spela, klicka här!

Ouppklarade bokningar

Om du hade biljetter till en av de föreställningar som blev inhiberade under hösten 2021 och bokningen ännu är ouppklarad ber vi dig ta kontakt med Åbo Svenska Teater senast 31.1.2022 på tfn 02-277 7377 eller biljetter@abosvenskateater.fi. Om vi inte inom januari 2022 får uppgifter av dig till vilket konto du vill att vi återbetalar summan för teaterbiljetterna, kommer återbetalningen tyvärr att förfalla helt.