HEMÅT ÖVER ISEN

ca 2 h 10 min, inkl. paus 30 min.
Svenska, textas på svenska och finska
Drama, Stora scenen

Rustik romantik, skärgårdsdramatik och lite komik

Efter Gunilla Linn Perssons roman. Spelas endast t.o.m. 31.12.

På ön Hustrun har tiden stått stilla sen 1914 då byns ungdomar skulle komma hem från en på dans på grannön. Det påstår åtminstone Ellinor. Hon är en driftig kvinna, som man måste vara i skärgården för att överleva. Nu tar hon hand om sin ålderstigne far Algot "Och det gör jag gärna!" säger hon.

Ellinor regerar i sitt eget kök, hon har egen köksträdgård, hon driver sommarcafé och sjötaxi och hon har en skock hönor ledda av en beskäftig tupp. Hon tar sig en sommarman ibland men annars har hon allt hon behöver. "Vi bor mitt i världen! Precis mitt i!" som pappa Algot säger.

Men så en morgon får Algots Sjötaxi en körning från grannön Tasslan "En herr...Mann" tror Algot. "Han ska vara fågelmålare".

Herrman Engström har kommit från Kanada för att sälja fädernegården. Snabbt och dyrt. Han är totalt oförberedd på att möta sin ungdomskärlek Ellinor. Men varför minns hon inte honom? Och borde hon inte vara gift i Frankrike? Och varför håller Algot envist fast vid att Engströmmarna borde portförbjudas från Hustrun, varför vill han hålla liv i den gamla grannfejden? Herrman tycker det är befängt: "Werner Engström gjorde så gott han kunde! Under de omständigheter som rådde vintern 1914!" men Algot: "Man känner trädet på frukten." 

Hemligheter som inte reds ut stannar kvar, till slut vet man inte längre vems sorger det är man bär. Tillit tar lång tid att bygga upp men går sekundsnabbt att rasera.

Kan en ungdomskärlek ändå bli en medelålderskärlek eller låter Ellinor sin pappa stå i vägen?

Gunilla Linn Persson är författare till bland annat TV-serien Skärgårdsdoktorn. Pjäsen Hemåt över isen är dramatiserad av Tove Appelgren.

 

Läs en resumé för föreställningen här.

 

Här finns en textversion av resumén.

En okonstlad och vacker pjäs som lockar till eftertanke.

Ny tid/Lotta Green

Appelgren förstår sig väl på berättelsens blandning av smärta och livskraft, och hur man skildrar social miljö och individuellt liv, inte som statiska avspeglingar utan konkret och magnetiskt. 

ÅU/Ann-Christine Snickars

en hisnande estetisk upplevelse...jag njuter fullt ut.

HBL/Katja Sanqqvist

gedigna personteckningar som känns verklighetstrogna och berörande på grund av solida skådespelarprestationer framträder...fokus är på en fördomsfri presentation av ett knippe vanliga liv.

YLE/Camilla Lindberg

Fortfarande råder avstånd, men sällan har jag hört så få applådera så högt och helhjärtat som till höstens premiär.

VN/Roland Ingelin

Esityksen rauhalliset skenografiset ratkaisut antavat tyynesti tilaa näyttelijöille ja suurille tunteille.

TS/Annina Karhu

Ellinors roll är självklart Daniela Franzells. Det här är inte renodlad komedi, men hennes kapacitet för tajming är nödvändig för tolkningen

ÅU/Ann-Christine Snickars

Den kärlek och omsorg som hela ensemblen lagt in i produktionen är rörande och beundransvärd. En orubbad kärlek till teatern och dess publik, som känner sig mer välkommen än någonsin.

HBL/Katja Sandqvist

Kaikki keskeisten roolien kokeneet näyttelijät tekevät tarkkaa ja psykologisesti uskottavaa työtä. Näyttelijäntyö ei vedä huomiota itseensä, vaan antaa tarinalle ja sen hahmoille tilaa elää ja hengittää.

TS/Annina Karhu

 


Välgörenhetsbiljett

Du kan också köpa en välgörenhetsbiljett till föreställningen! Då doneras 5 € av biljettpriset till Håll skärgården ren rf, som konkret arbetar för en renare skärgårds- och insjönatur.

Håll Skärgården Ren rf är en riksomfattande miljöorganisation grundad år 1969 som arbetar för havets och sjöarnas välmående och skapar förutsättningar för ett miljövänligt båt- och friluftsliv till sjöss.

Dec 2020
MoTuWeThFrSaSu
 
1
2
3
4
5
6
7
8
910
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31   
HEMÅT ÖVER ISENOns09.12.202019:00Köp Platser finns
HEMÅT ÖVER ISENTor10.12.202019:00Köp Platser finns
HEMÅT ÖVER ISENTis29.12.202019:00Köp Platser finns
HEMÅT ÖVER ISENTor31.12.202019:00Köp Platser finns

Produktionsinfo

DRAMATISERING OCH REGI Tove Appelgren
SCENOGRAFI OCH DRÄKTER Pirjo Liiri-Majava
KOREOGRAF Maria Saivosalmi
LJUDDESIGN Kristian Ekholm
PROJICERINGAR Sanna Malkavaara
PÅ SCENEN Daniela Franzell, Samuel Karlsson, Amanda Nyman, Jerry Wahlforss och Bror Österlund, samt elever från Åbolands Teaterskola: Marielle Lindholm, Arne Linna, Serafina Paile, Saga Rosenlund och Ellen Westberg.
PREMIÄR 12.9.2020 på Stora scenen


TEXTAS PÅ FINSKA OCH SVENSKA. 

Franzell Daniela
Karlsson Samuel
Lindholm Marielle
Linna Arne
Nyman Amanda
Paile Serafina
Rosenlund Saga
Wahlforss Jerry
Westberg Ellen
Österlund Bror

 

 

Vi och våra samarbetspartners (Lippu.fi, Google analytics, Google ads, Facebook, Vår chat Drift) vill erbjuda dig skräddarsydd service via webbkakor (s k cookies). Ta del av all fin teaterinfo här, godkänn kakorna och du är välkommen in! Vad betyder kaka i det här sammanhanget? Läs mer.

close