NASTY, gästspel

24 - 24.04.2019
60 min, utan paus
Dans, Stora scenen
10-25€

Susanna Leinonen Company återvänder till Stora scenen!

Det slående aktuella verket Nasty visas på Stora scenen den 24.4.2019 kl.19.

Nasty är ett slående aktuellt verk om förväntningar, påtryckningar och begränsningar som gäller kroppen. Verket ger publiken en oförskönad tolkning av verkligheten, där ondskan ruvar både i samhällets strukturer och i oss själva. Vi tar ut den orättvisa och obarmhärtighet vi upplever på andra, låter det onda gå vidare. Nasty blottar dansarens kropp i den hårda och kalla världens korsdrag.

Verken av Susanna Leinonen Company är kända för sina extremt skickliga och krävande rörelser. Den här gången har Leinonen och hennes dansare undersökt inte bara människokroppens begränsningar, utan också hur det är att vara i blickfånget och de ofta hårda förväntningar som riktas mot kvinnokroppen. I centrum för verket står dansarna och deras kroppar som verktyg för kreativt arbete. En kropp som tränats till det yttersta framställs i Nasty som en maskin som lider av yttre och inre förväntningar, som ändrar riktning och vars hud töjs ut för att uppnå sin fulla potential. Frågan är vem eller vad som sist och slutligen definierar denna potential.

Leinonens koreografi gottar sig inte i kroppslighet och våld, utan avslöjar den vardagliga brutalitet som vi riktar mot andra och oss själva. Hårda ord fyller sin plats skrivna på utrymmets ytor och dansarnas hud som en ström av information och åsikter som är omöjlig att stoppa. Arvo Pärts känsliga och uttrycksfulla musik kontrasterar mot och kompletterar vår hårda uppfattning av världen.

Programbladet hittas här.

Nasty suojelee ihmisen salaisuutta eikä tyydy pamflettimaisesti puhumaan naisten oikeuksista. Miten kuollut paikka maailma olisikaan ilman mitään alitajuista, pimeää ja käsittämätöntä? Nasty kaivertaa kompleksisuudellaan ja syvillä tunteillaan pelon ilmapiiriin aivan omanlaistaan vapautta, jonka vastaanottaminen vaatii myös katsojalta uskallusta kohdata omia tuntemattomia puoliaan.

Maria Säkö, Helsingin Sanomat

Tarkkoja yksityiskohtia pursuava, taidokas ja fyysisesti erittäin rankka koreografia ei kuitenkaan ole esityksen pääpointti. Se on uhmakas asenne, joka näkyy tanssijoiden herkeämättömässä hieman alta kulmain tulevassa katseessa yleisöön. Se haastaa, vaatii ja asettaa kyseenalaiseksi. …Susanna Leinonen Companyn Nasty ei ole mikään mukava esitys, mutta erittäin upea se on. Ja ehdottomasti yksi hienoimpia kommentteja naisen itsemääräämisoikeudesta käytävään keskusteluun.

Annikki Alku, Demokraatti

För mig känns det som om Leinonen är inne på en ny väg. Mycket är bekant: hennes oerhört väl uttänkta rörelsespråk, finslipat ut i fingerspetsarna, de skickliga och jämna dansarna, den läckra visualiseringen med en högklassig arbetsgrupp. Men riktigt så här starkt ställningstagande har jag inte upplevt henne förut.​

Tove Djupsjöbacka, Hufvudstadsbladet

Spelplan

April 2019
TiOnToFr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
Nasty Ons 24.04.2019 19:00

Produktionsinfo

KOREOGRAFI Susanna Leinonen
MUSIK Arvo Pärt
KOSTYMDESIGN Sari Nuttunen
LJUSDESIGN Harri Peltonen
LJUDDESIGN Teemu Korpipää
PROJICERINGAR Ville Seppänen
DANSARE Maria Nurmela, Emmi Hakala, Tiia Huuskonen, Elisa Tuovila och Tatiana Urteva

ÅLDERSREKOMMENDATION 12 år uppåt

I föreställningen förekommer höga ljud, blinkande ljus och starka scener. Föreställningen rekommenderas inte för barn.