RABBINENS KATT, gästspel

12 - 13.04.2019
ca 1 h
Svenska
På Studion

En musikfylld dockteaterföreställning om frihet, tillhörighet och samexistens

På Studioscenen den 12.4 kl 19, 13.4 kl.18 och 27.4 kl.18.

Rabbinens katt är en musik- och dockteaterföreställning om en katt som börjar prata och konsekvenserna det får. Föreställningen handlar om att se saker ur nya perspektiv, om olika sätt att förhålla sig till tradition och religion, om längtan efter frihet, om vänskap och om ordets makt.

Utgångspunkten för föreställningen är Joann Sfars prisbelönta seriebok Rabbinens katt som utspelar sig i 1930-talets Algeriet i korsningen mellan arabisk, judisk och fransk kultur.

I berättelsens centrum finns en judisk familj bestående av en rabbin, rabbinens dotter, en katt och en papegoja. En dag äter katten upp den pratsamma papegojan och ärver dennes talförmåga. Men allt som kommer ur kattens mun verkar vara lögner och kattens husse, den fromma rabbinen, besluter sig för att försöka uppfostra sin egensinniga katt.
 
I Rabbinens katt skapar dockmakare Elina Sarno, scenograf Johanna Latvala,
ljusdesigner Irene Lehtonen tillsammans med dockteaterkonstnär Ishmael Falke en visualitet som utgår från Joann Sfars lekfulla bildvärld samtidigt som dockteater som form tillför verket nya fantasifulla dimensioner.
 
Musiken har en central plats i föreställningen. I Rabbinens katt utforskar sångaren-skådespelaren Sofia Berg-Böhm och musikern Abboud Koujer Berzins nordafrikansk och traditionell arabisk/arabisk-judisk musik och sång spelad bl a på det 11-strängiga instrumentet oud.

Föreställningen regisseras av Mikaela Hasán och är ett samarbete mellan den finländska nomadteatern Grus Grus Teater och den svenska kultur- och musikplattformen Re:Orient.

Rabbinens katt riktar sig till alla mellan 10-110 som är nyfikna på dockteater, musik, mer eller mindre existentiella frågor och som alltid undrat om det är möjligt för en katt att bli Bar Mitzva. Föreställningen är ca 1 h lång och spelas på svenska med sånginslag på arabiska, hebreiska och franska.

Föreställningen baserar sig på Joann Sfars seriebok Rabbinens katt (Chat du rabbin, 2005).

 

Spelplan

April 2019
TiOnToFr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
Rabbinens katt Lör 27.04.2019 18:00

Produktionsinfo


REGI: Mikaela Hasán
SCENOGRAFI: Johanna Latvala
DOCKOR: Elina Sarno
LJUSDESIGN: Irene Lehtonen
PÅ SCENEN: Sofia Berg-Böhm (skådespelare-sångare), Ishmael Falke (dockförare-skådespelare), Abboud Koujer Berzins (musiker)
PRODUKTION: Ishmael Falke, Mikaela Hasán (Grus Grus Teater), Cecilia Hörnell Sunar (Verksamhetsledare/producent, Re:Orient), Kinda Kreidi (Produktionsassistent, Re:Orient) 
TEXTRÄTTIGHETER: Dargaud
BILDRÄTTIGHETER: © Joann Sfar – Dargaud 2018

ÅLDERSREKOMMENDATION: 9+

Föreställningen är ett samarbete mellan Grus Grus Teater (Åbo) och ReOrient (Stockholm).