SOMETHING ROTTEN!

Svenska, textas på svenska och finska
Musikal, Stora scenen

En galet rolig historia om hur musikalgenren kan ha kommit till

Premiär på Stora scenen 14.9.2023.

Broadwaymusikalen Something
Rotten! spelas första gången på svenska i Finland! Something Rotten! är en galet rolig fars om hur å ena sidan Hamlet och å andra sidan musikalgenren kan ha kommit till! Vi hamnar i en påhittad renässans kryddad med steampunk på 1590-talet i London. Två bröder försöker bli pop i skuggan av "megastjärnan" William Shakespeare, som producerar hit efter hit. 

Många av Shakespeares pjäser har gjorts till musikaler, West side story är kanske en av de mest kända och den baserar sig på Romeo och Julia. Kiss me Kate och Two med of Verona kan också nämnas. Something Rotten! baserar sig inte på en pjäs av Shakespeare utan det är en musikalkomedi om hur pjäsen Hamlet kan ha kommit till. 

Här blandas många bekanta musikalnamn- och toner med step, show, intrig och Shakespeares poesi. Det blir extravaganza med fröjd för ögon och öron och en rutten komplott!

Musikalen hade Broadwaypremiär våren 2015 och nominerades för tio Tony Awards, däribland ”Best Musical”.

Många fantastiska musikalstjärnor kända från bl a Grease, Cats, Figaros bröllop Flashdance, Så som i himmelen, Spelman på taket,  Evita, West Side Story, Jesus Christ Superstar, Cabaret, Mary Poppins medverkar.


Doftfri föreställning

 

Vi ordnar en doftfri föreställning av farsmusikalen Something Rotten! den 6.10 kl. 19. Salongen kommer så långt som möjligt fredas från dofter. Vi uppmanar vår publik att komma till denna föreställning utan parfymerad kosmetik, såsom deodorant,  parfym, rakvatten och hårspray. Dessutom önskar vi att publiken inte röker intill teaterns ingång. Vi kan tyvärr ändå inte garantera total doftfrihet i salongen. Svårt doftkänsliga personer får flytta plats fritt om den angivna platsen omges av alltför starka dofter. 

Vi samarbetar med Allergiförbundet och Andningsförbundet. 

Om doftöverkänslighet

Doftöverkänslighet innebär att olika dofter och lukter förorsakar fysiska symtom så som snuva, huvudvärk och illamående. Doftkänslighet är inte samma sak som doftallergi, vilket innebär kontaktallergi för parfymerad kosmetik och som förekommer på huden. Kontaktallergi är kronisk.

Astma- och allergiförbundet gjorde för fem år sedan första gången en studie om doftöverkänslighet riktad till finländare. Enligt studien lider ca 10% av vår befolkning av doftöverkänslighet det vill säga det berör ungefär en halv miljon finländare.

PRIS A-/B-/C-/D-PLATSER


Normalpris: 65 / 60 / 55 / 50 €
Pensionärspris: 63 / 58 / 53 / 48 €
Studerandepris: 32,50 / 30 / 27,50 / 25 €


PUBLIKSAMTAL

13.9 på Tiljan i samband med föreställningen. Den 14.10 ordnas Soppa och samtal i samband med föreställningen. Boka din plats i vår biljettförsäljning!


SYNTOLKAD FÖRESTÄLLNING

En syntolkad föreställning ordnas den 11.11 kl. 13. 


 

Produktionsinfo

BOK John O'Farrell, Karey Kirkpatrick
KONCEPT, MUSIK OCH LÅTTEXTER Wayne Kirkpatrick, Karey Kirkpatrick
ÖVERSÄTTNING Calle Norlén
REGI, KOREOGRAFI OCH BEARBETNING AV TEXTEN Markku Nenonen
MUSIKALISKT ANSVARIG Martin Segerstråle
SCENOGRAFI Jani Uljas
KOSTYMDESIGN Elina Vättö
MASKDESIGN Sarianna Sormunen
LJUDDESIGN Jaakko Savela
LJUSDESIGN Antti Niitemaa
STEPKOREOGRAF Säde Kajovaara
PÅ SCENEN Sofia Carlsson, Daniela Franzell, Ludvig Fyrgård, Eric Hallengren, Josefine Hebbe, Samuel Karlsson, David Lindell (t.o.m. 31.12.2023), Oscar Linder (fr.o.m. 1.1.2024)Victor Molino Sanchez, Ivan Persson (t.o.m. 31.12.2023), Kira-Emmi Pohtokari (understudy), Ingemar Raukola, Jerry Wahlforss och Elias Wallin.

PREMIÄR 14.9.2023 på Stora scenen

TEXTAS PÅ FINSKA OCH SVENSKA.

Skådespelarna använder mikrofoner under föreställningen.